
E-89-12 Reporting professional misconduct of
opposing counsel

Question

Must a lawyer report a violation of the rules of professional conduct of
opposing counsel, that raises a substantial question as to that lawyer’s honesty,
trustworthiness or fitness as a lawyer in other respects, to the appropriate
disciplinary agency if reporting the information would prejudice the interests of
the lawyer’s client in the representation in question?

Opinion

No.  The Committee concurs with the view of Professor Charles W. Wolfram
that:

(t)he reporting obligation of MR ABA [Model Rule] 8.3(a) [SCR 20:8.3(a)] is
narrower than the Code’s DR 1-103(A) in one material way.  The confidentiality
rule extends to all ‘information relating to representation of a client,’ the only
relevant exception being that for ‘disclosures impliedly authorized to carry out
the representation’ thus, reporting is foreclosed if it would entail revelation of
any client information whether or not revelation would prejudice the client’s
interests.  Reporting under rule 8.3(a), therefore, is required only 1) when to do
so would affirmatively advance a client’s interests; or 2) when reporting would
not involve revelation of any information relating to the representation of a client.

C. Wolfram, Modern Legal Ethics 685 (West 1986).

Although the Wisconsin rule on ‘‘confidentiality of information,’’ SCR
20:1.6, differs from the American Bar Association’s Model Rule 1.6 in material
respects, those differences are not relevant to our concurrence with Professor
Wolfram.  SCR 20:8.3(c) ‘‘Does not require disclosure of . . . information
otherwise protected by [SCR 20:1.6]. . . .’’  And SCR 20:1.6 does not permit
reporting the misconduct in question, ‘‘unless the client consents after consult-
ation. . . .’’  SCR 20:1.6(a).
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